Juni 2017, sammanfattning

I alla fall i början av juni var det fortsättningsvis kallt. Jag var orolig för fåglar och fladdermöss för det var så ont om insekter. Några humlor och bin surrade omkring bland blommorna men det var verkligen inte många. Om kvällarna fanns det ingen mygg och inte heller fladdermössen syntes till. Det blåste konstant. Jag tittade på foton från tidigare år och konstaterade att perennerna var minst två veckor senare igång än dom brukar.

Till sist blev det lite varmare dagar och liv i rabatterna. Daggkåpor, blågull, nepetor, stjärnflockor och kabbelekor gjorde bergsrabbatterna till ett nöje att skåda. Och nävorna! Tidigare år har rådjuren ätit upp alla blommor men i år sprayade jag TricoGarden på dom och fick njuta av deras vackra lila blommor. En hel del ettåringar från i fjol hade frösått sig så det poppade upp bonus-blommor här och var. Det gillar jag.

Bilden nedan är från 17 juni och allt var på väg att slå ut ordentligt. Det är en underbar tid, grönt och frodigt och färgpaletten växer dag för dag.

fullsizeoutput_85

Bi och nepeta. Ett under att dom växterna håller år efter år trots att Skrotis och andra katter både äter av dom och ligger på dom. Och tänk att bin kan flyga trots att dom ser så baktunga ut där dom kommer. För att inte tala om humlor..fullsizeoutput_11c

Ett nässelbrak fick växa till sig på baksidan av trädgården, med tanke på fjärilarna. Dessvärre tog jag ner hela braket förra veckan (mitten av augusti) för jag insåg att ingenting annat orkar växa i närheten. Känns lite som ett nederlag.fullsizeoutput_12a

Skrotis trivs om somrarna. Man kan inte bli annat än glad i hjärtat när man tittar ut genom fönstret och ser vår lilla panter komma gående på muren❤️.fullsizeoutput_11e

Midsommaräng i kattgården. Det är mest prästkragar som växer i slänten numera och den är egentligen fin enbart några veckor på försommaren. Ett stort projekt dock att få till något bestående och bra där så den får hållas än så länge. Katterna gillar att göra labyrinter bland växterna, alltid något.fullsizeoutput_11f

Blågullen, daggkåpor, stjärnflockor och nävor. Oj så fint det var när dom blommade. I förgrunden lyser kabbelekorna upp. Också dom fick en dusch TricoGarden och blommade hur länge som helst. En riktigt färgklick där dom står.fullsizeoutput_12d

Samma rabatt från andra hållet. Vallmon har spridit sig till alla möjliga ställen vilket jag är jätteglad för. Dom passar överallt. I den blå pallkragen står myntor, likaså i stora krukan. Vet inte hur jag ska göra med dom till vintern, är rädd dom fryser om dom inte kommer ner i jorden. Bäst vore och hitta en egen plats för dom där dom kan sprida sig lite som dom vill. fullsizeoutput_12c

Den här rabatten är ett enda virr-varr. Har fört hit allt jag inte haft någon bättre plan för, så nu står här rododendron, astilbe, daggkåpor och nävor. En kaprifol planterade jag ner längst bort mot skogen med tanken att den ska hänga ner över muren fin och frodig. Dessvärre verkar den inte alls trivas.. Det här kan gått och väl få vara lite av en surjordsrabatt men den behöver få lite struktur. Tyvärr har ingen astilbe blommat i år, kanske är det för torrt för dem. Trist, för dom är så fina när dom blommar.fullsizeoutput_131

Utsikt från vardagsrummet i juni. Nästa år kommer det se helt annorlunda ut eftersom jag tagit bort både blågull och daggkåpor från största rabatten. Dom är så fina i början av sommaren, sen är dom bara bruna och fula. Det är för torrt för dem där uppe tyvärr. fullsizeoutput_134

Här börjar det spira i nyaste rabatterna. Lupinen längst till vänster var otroligt fin hela försommaren. Riddarsporrarna lyste också upp så fint, på långt håll. Gick man nära såg man att dom var helt fulla av daggmjöl, trots upprepade behandlingar med bikarbonat-spray. Jag orkar inte med växter som inte trivs så nu har jag med sorg i hjärtat tagit bort alla riddarsporrar. fullsizeoutput_133

Nästa gång juli, då har färgprakten flyttat från bergsrabatterna hit ner, till fjärilsbersån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s